Klimatomställning
Koncentrationen av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären stiger. För att begränsa temperaturökningen till långt under två grader, och helst under 1,5 grader, behöver utsläppen av växthusgaser snabbt minska.
För att en sådan kraftig omställning av samhället ska lyckas, behövs både insatser i enskilda länder och internationellt samarbete för att begränsa utsläppen.
Sveriges långsiktiga klimatmål innebär att utsläppen av växthusgaser ska vara nettonoll senast år 2045. Att nå dit kommer bli en stor utmaning för hela samhället. Samtidigt som utmaningen är stor, är klimatomställning förenat med möjligheter till stora positiva synergieffekter, som renare luft och tryggare energiförsörjning.
Sveriges klimatmål
Vilka är Sveriges klimatmål och vad krävs av oss för att nå dem?
Sveriges klimatarbete
2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk som består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det klimatpolitiska ramverket ska skapa långsiktiga förutsättningar för att Sverige ska nå sina klimatmål. Det är en nyckelkomponent i Sveriges bidrag för att leva upp till Parisavtalet.
Så ligger vi till gentemot klimatmålen
Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning innehåller en bedömning av hur Sverige ligger till gentemot klimatmålen.
Sveriges klimatutsläpp
Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med 38 procent sedan 1990 och med två procent det senaste året. Detta enligt den preliminära statistiken för 2023.
Data och statistik
Mer klimatstatistikDet globala klimatarbetet
Eftersom klimatförändringen är ett globalt problem krävs det internationellt samarbete för att gemensamt lösa problemen.
FN:s klimatkonvention utgör basen för det internationella samarbetet inom klimatarbetet och konkretiseras genom underavtal som Kyotoprotokollet och Parisavtalet.
Klimatomställning inom olika områden
Svenskarnas attityder till klimatfrågor
Klimatmedvetenheten är fortsatt hög bland svenskarna och många vill se åtgärder från såväl företag som från politiskt håll. Det framgår av rapporten Allmänheten om klimatet 2021.
Publikationer
Fler publikationer om klimatKlimatklivet
Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.
Forskning
Läs mer om forskningSå förändras klimatet
Vill du veta mer? Här hittar du fakta om klimatförändringar och vilka konsekvenser de får – både i Sverige och globalt.